Lymfaterapia hevosille

Hevosen lymfahieronta EMLD (Equine Manual Lympha Drainage) on terapistin käsin tekemä tekniikka,
käyttäen painetta, kaksi suuntaista liikettä ja rytmiä, jolla autetaan lymfaverkostoa lisäämään hevosen omaa nestekiertoa.

Hevosen lymfahieronta EMLD

EMLD on terapistin käsin tekemä tekniikka, käyttäen painetta, kaksi suuntaista liikettä ja rytmiä, jolla autetaan lymfaverkostoa lisäämään hevosen omaa nestekiertoa.

Lymfaattinen järjestelmä on koko hevosen elimistön kattava verkosto. Verkosto muodostuu hiussuonista, imusuonistosta ja imusolmukkeista sekä lymfaelimistä. Näihin kuuluvat perna, umpilisäke, Waldeyersin kurkku rinki (nielu- ja kitarista sekä kieli). Lymfasuonistoa on koko kehossa lukuun ottamatta aivoja, keskushermostoa, luuydintä, ihokarvoja, kynsiä ja rustoja.
Toisin kuten verenkierto eli sirkulaatio, lymfaattinen järjestelmä ei ole suljettu järjestelmä.

Lymfaverkosto on myös kehon oma puolustusmekanismi. Tämä verkoston avulla, lymfaneste pääsee hiussuonien ja lymfasuonien kautta imusolmukkeisiin. Lymfaneste pääsee kehon molemmilta puolita ainakin yhden imusolmukkeen kautta verisuonistoon eli kuona-aineet pääsee täten poistumaan kehosta.

Ulospäin katsojasta lymfahoito saattaa näyttää helpolta, mutta terapeutin on oltava täysin tietoinen hevosen lymfajärjestelmästä ja missä kulkevat ns vesirajat eli mikä imusolmuke ottaa mistäkin suunnasta imunesteen vastaan ja mihin suunta imusuonet taas siirtävät nestettä eteenpäin. Terapeutin on myös tiedettävä miten eri turvotus, arpikudos tai vamma tulee hoitaa ja mitä kautta saadaan optimaalinen tulos. Väärin tehty lymfahoito ei edistä paranemista, vaan voi jopa hidastaa koko lymfajärjestelmää tai jopa pahentaa turvotusta tai verenpurkaumaa.
Lymfahoidossa on omat tarkoin määrätyt alueet ja hoitokäytäntö mitä tulee noudattaa.

Tekniikka on tarkoin harjoiteltua ja siihen kuuluu ns nolla paine eli aika mikä annetaan lymfasuonille aikaa täyttyä, jotta neste saadaan siirrettyä eteenpäin. Työ aloitetaan aina proximaalisesti edeten distaalisesti varsinaisesti hoidettavaan kohtaan.

Hevoset vastaanottavat erittäin hyvin lymfahoidon, johtuen siitä, että hevosilla on noin 8000 imusolmuketta. Ihmisellä vastaava määrä on noin 600 ja koiralla noin 60.

Lymfaterapiaa voidaan antaa heti suorituksen jälkeen, mutta ei samana päivänä kun on suoritus. Lymfaterapia rentouttaa hevosta, joten olisi hyvä jos hevonen saisi levätä hoidon jälkeen rauhassa. On myös pidettävä huolta hevosen veden saannista hoidon jälkeen.

Lymfahoitoa voidaan antaa, kun lääkekuurin alkamisesta on kulunut 48h tuntia ja on aina suotavaa, että olisi eläinlääkärin suositus, että hevoselle saa antaa lymfaterapiaa.

Ennen hoidon alkua on hyvä jos hevosta on liikutettu noin 15 -20min esim. juoksuttaen, niin silloin saadaan jo autettua kehoa käynnistämään lymfakiertoa vilkkaammaksi, mikä taas tekee hoidosta vielä tehokkaamman.
Akuutissa traumassa hoitoa voidaan antaa joka päivä ensimmäisen viikon ja sitten harvemmin.